Oblicz pole figury ogr. krzywą
sparrow: Oblicz pole figury ograniczonej krzywą y=ln(1−x) oraz prostymi x=−1, x=0, y=1.
Rozpisałem sobie taki warunek:
ln(1−x)=1
1−x=e
x=e−1
∫(1−ln(1−x)
x dx (całka w przedziale od −1 do 0)
Teraz nie wiem jak to ugryźć dalej, z góry dziękuję za wszelką pomoc
16 cze 19:58
zawodus: skąd taką całkę wymyśliłeś?
16 cze 20:00
sparrow: sorrki, całka ∫(1−ln(1−x)) dx
16 cze 20:01
16 cze 20:02
sparrow: policzyłem tą całkę i wyszło 2x−(x−1)ln(1−x) , tylko teraz nie wiem co dalej z tym zrobić
16 cze 20:04
zawodus: robisz to, co się robi podczas liczenia całek oznaczonych
16 cze 20:09