Geometria analityczna - okręgi, parametr
sebek: Witam.
Dobierz parametr m tak aby prosta y=x+m była styczna do okręgu x2+y2=4 .
zatem
S (0,0) r = 2
wszystko dałem do wzoru i wychodzi mi
|m| √2
Nie wiem co dalej zrobić.
Mam wpisać 2= m √2 2? czy jak...
16 cze 19:19
Godzio:
x − y + m = 0
S(0,0) r = 2
| |m| | |
| = 2 ⇒ |m| = 2√2 ⇒ m = 2√2 lub m = −2√2 |
| √2 | |
16 cze 19:26
Eta:
| |m| | |
| =2 ⇒ |m|=2√2 ⇒ m=2√2 v m=−2√2 |
| √2 | |
16 cze 19:26
Godzio:
Eta kopiuje!
16 cze 19:27
Eta:
Niezupełnie

ja podałam spójnik v ( Ty lub)
16 cze 19:29
sebek: ok, wielkie dzięki za pomoc.
16 cze 19:29
sebek:
16 cze 19:30
Godzio:
Ehhh, ja chce do liceum!
16 cze 19:31
Eta:
Co?

Już niedługo........... i będziesz uczyć "vaxsów"
16 cze 19:33
Godzio:
Do szkoły chyba nie pójdę, bo za mało uczniów za dużo nauczycieli

Zresztą musiałbym robić
jeszcze jakąś dodatkową szkołę z psychologii (pomijając, że zarobki teraz są śmiesznie małe
...). Jedynie co jest fajne to to, że mam jeszcze korepetycje z licealistami
16 cze 19:35
bezendu:
Chyba licealistkami
16 cze 19:37
Godzio:
16 cze 19:39
Mira:
Godzio, zostań na uczelni, niekoniecznie tej w której się uczysz.
16 cze 19:47