A#4
Lukas:

Uzasadnij, że parabola p o równaniu y=x
2 jest przystająca do paraboli
a) y=x
2+4x+1
Po za rysunkiem zauważyłem tylko że parabola y=x
2+4x+1 jest przesunięta o wektor [1,3] ?
16 cze 19:15
?:
Translacja jest izometrią , wniosek ......
16 cze 19:18
Lukas:
Parabole są przystające, dziękuję musiałem się upewnić.
16 cze 19:19
?:
Jak wyznaczyłeś współrzędne wektora ?
y=x2+4x+1= (x+2)2−3 , u=[−2,−3]
16 cze 19:23
Lukas:
Policzyłem kratki
16 cze 19:24
?:
16 cze 19:27
Lukas:
zad 2
Punkt A=(12,6) przekształcono w jednokładności o środku S i skali k Znajdź wsp. obrazu punktu A
S=(−7,5) k=1
Jak to zapisać ?
16 cze 19:32
?:
Dla k=1 A=A'
16 cze 19:43
Lukas:
a np dla k=−2
ale to się jakoś zapisuję za pomocą wektorów ?
16 cze 19:44
?:
→ →
SA'= k*SA , A'(x,y)
16 cze 19:46
jakubs: Mila ostatnio podawała Ci wzorki na jednokładność.
16 cze 19:48
Lukas:
A jak zapisać wektor SA.?
Podawała wzory,ale nie jak zapisać to wektorowo.
[x+7, y−5]=−2[ ? ? ? ?]
16 cze 19:55
zawodus: Nie wiesz jak się oblicza współrzędne wektora?
16 cze 19:56
?:
[x+7], y−5]= −2[12+7, 6−5] ⇒
16 cze 19:58
Lukas:
Już wiem
16 cze 19:59
?:
S(a,b) − środek jednokładności , k≠0 − skala jednokładności
A(x,y)− dany punkt
A'(x',y') − punkt po przekształceniu
{x'=k*(x−a)+a
A' : {y'=k*(y−b)+b
16 cze 20:03
Lukas:
Dziękuję
16 cze 20:14