AB = 12
malinka: w trojkacie ABC poprowadzono odcinek DE rownolegle do boku AB , przy czym punkt D lezy na boku
AC a punke E na boku BC wyznacz x.
AB = 12
DE = 4
AD = 6
DC = x
16 cze 18:31
malinka: pomocy.. w trojkacie ABC poprowadzono odcinek DE rownolegle do boku AB , przy czym punkt D lezy
na boku
AC a punke E na boku BC wyznacz x.
AB = 12
DE = 4
AD = 6
DC = x
16 cze 18:35
pigor: ... , z wniosku z tw. Talesa,
lub podobieństwa ΔABC∼ΔDEC masz np.:
| x+6 | | 12 | |
| = |
| ⇔ 12x= 4(x+6) ⇔ 3x= x+6 ⇔ 2x= 6 ⇔ x= 3 . |
| x | | 4 | |
16 cze 18:43