ciagi
zadanie: jak okreslic dziedzine takiego ciagu funkcyjnego?
moge prosic o pomoc?
16 cze 17:42
pomocy: ?
16 cze 17:58
Mila:
Mianownik różny od zera, n∊N+
R
?
16 cze 17:59
zadanie: chodzilo mi o promien zbieznosci
w jaki sposob go wyznaczyc?
16 cze 18:01
zadanie: moge prosic o wytlumaczenie?
16 cze 18:16
Mila:
Niezbyt, to pamiętam, jak nikt nie pomoże, to poszukam w jakiejś księdze.
16 cze 18:20
Godzio:
Promień zbieżności ciągu funkcyjnego? Pierwsze słyszę o takim czymś
16 cze 19:21
Godzio:
Może bardziej przedział zbieżności?
16 cze 19:22
pomocy: byc moze
nie za bardzo to rozumiem
czyli jak wyznaczyc przedzial zbieznosci?
16 cze 19:53
zawodus: Godzio to jeszcze niewiele słyszałeś w swoim życiu
16 cze 19:55
zadanie: moge prosic o wyjasnienie?
16 cze 20:05
Godzio:
A kiedy ciąg jest zbieżny? Do czego zbiega ten ciąg? Czy x ma jakiś wpływ na granicę?
16 cze 20:08
zadanie: ciag zbiega do zera niezaleznie od x (x nie ma wplywu na granice)
ciag jest zbiezny jezeli zbiega do jakiejs liczby
16 cze 20:33
Godzio:
No ok, to skoro nie zależy od x, to jaki jest obszar zbieżności?
16 cze 20:37
zadanie: przedzial zbieznosci x∊ R=(−∞;+∞) czy tak?
16 cze 20:51
Godzio:
po prostu R

(chyba nie było trudne prawda?)
16 cze 20:56
zadanie: nie bylo
czy to oznacza, ze kazdy ciag funkcyjny ma przedzial R (bo nie zalezy od x)?
16 cze 21:09
zadanie: ?
16 cze 21:27
zadanie: czyli ten ciag jest zbiezny (zbiezny punktowo) do zera
fn→f czyli fn→0 (ciag fn dazy do funkcji zerowej)
tak?
16 cze 21:59
zadanie: ?
16 cze 22:11
zadanie: a jak pokazac, ze ten ciag nie jest zbiezny jednostajnie na calej prostej rzeczywistej R?
17 cze 12:24
zadanie: ?
17 cze 13:33
Godzio:
W tym wypadku nie zależy. np.
fn(x) = xn zależy bo x ∊ [0,1] −− zbieżny, x > 1 −− nie jest zbieżny.
17 cze 13:42
Godzio:
zbieżność nie jest jednostajna bo np.
| | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = |
| a to do 0 nie zbiega. |
| | n | | 2 | |
17 cze 13:50
zadanie: dziekuje
17 cze 14:16