PROSZĘ JAK KTOŚ UMIE NIECH NAPISZE
Kasiaa: Dla jakich x liczby −2x+7 , 2−x , 1 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
16 cze 16:54
Hajtowy:
−2x+7=a
2−x=b
1=c
2b=a*c
Jedziesz!
16 cze 16:57
razor: (2−x)2 = 1*(−2x+7)
x2−4x+4 = −2x+7
x2−2x−3 = 0
rozwiąż
16 cze 16:57
Hajtowy:
Wrr...
razor
16 cze 16:59
Kasiaa: mógłby ktoś wykonać całe zadanie ?
16 cze 19:17
daras: nie
16 cze 20:55
Mira:
Kasiu, nie umiesz rozwiązać równania?
x2−2x−3=0?
16 cze 21:02
Eta:
x2−2x−3=0
(x−3)(x+1)=0
x= 3 v x= −1
16 cze 21:03
Kasiaa: Liczyłam na pomoc a nie zadawanie pytań czy nie umiem rozwiązać równania

Z resztą nikt z was nie zrobił tego dobrze radze najpierw pomyśleć a potem kozaczyć
16 cze 22:48
Hajtowy: Eta Ci rozwiązała dalej więc o co masz pretensje? że sama nie umiesz?
Czekasz na gotowca bo z matmy to cienka jak ... [nie powiem co...]
16 cze 22:49
Mila:
No i należało odpowiedzieć na pytanie, nikt nie jest duchem świętym i nie wiemy, czy masz
problem z ciągami, czy równaniami.
Gdybyś odpowiedziała, zadanie miałabyś wytłumaczone i rozwiązane.
−2x+7 , 2−x , 1 −trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego⇔
(2−x)
2=(−2x+7)*1
4−4x+x
2=−2x+7
x
2−2x−3=0
Δ=4−4*1*(−3)=16
x=−1 lub x=3
a
1=(−2)*(−1)+7=9
a
2=2−(−1)=3
a
3=1
=======================================
lub
x=3
a
1=−2*3+7=1
a
2=2−3=−1
a
3=1
1,−1, 1 c.g. q=−1
===============
16 cze 23:43
daras: cienka pipa i tyle

a
Mila ma anielską cierpliwość albo jest po prostu miła
17 cze 04:27