Geometria analityczna
Andrzej : Zadanie 1.
l= x+1/−2 = y−2/3 = z+3/−1
a) czy prosta l przecina płaszczyzne x − 4y +9z − 1 = 0
b) znalezc prostą l(prim) która jest rzutem prostopadłym prostej l na plaszczyzne x − 4y +9z −
1 = 0
Zadanie 2.
l= x+3/1 = y−2/−2 = z = 1 P
0 = (1, −1, 4)
a) Wyznaczyc placzczyzne taką ze prosta i punkt P
0 nalezy do plaszczyzny.
Dziękuje
16 cze 16:46
Krzysiek: A poprawnie tego nie da się zapisać? Od czego są nawiasy?
16 cze 16:58
andrzej: A jak poprawnie zapisze to pomozesz?
16 cze 18:52
Krzysiek: tak
16 cze 19:06
Andrzej: Zadanie 1.
| | x+1 | | y−2 | | z+3 | |
l= |
| = |
| = |
| |
| | −2 | | 3 | | −1 | |
a) czy prosta l przecina płaszczyzne x − 4y +9z − 1 = 0
b) znalezc prostą l(prim) która jest rzutem prostopadłym prostej l na plaszczyzne x − 4y +9z −
1 = 0
Zadanie 2.
| | x+3 | | y−2 | |
l= |
| = |
| = z = 1 P0 = (1, −1, 4) |
| | 1 | | −2 | |
a) Wyznaczyc placzczyzne taką ze prosta i punkt P0 nalezy do plaszczyzny.
16 cze 19:15
Krzysiek: [−2,3,−1]◯[1,−4,9]≠0 więc prosta i płaszczyzna nie są równoległe
więc prosta przecina płaszczyznę
b) skoro prosta przecina płaszczyznę to znajdź ten punkt przecięci czyli wstaw równanie prsotej
do równania płaszczyzny.
następnie znajdź inny punkt np. B należący do tej prostej i znajdź rzut tego punktu na
płaszczyznę (np. znajdź prostą prostopadłą do płaszczyzny i przechodzącą przez ten punkt B a
następnie znajdź punkt wspólny prostej i płaszczyzny a otrzymasz rzut punktu B )
wtedy l':(x,y,z)=B+wektor(BA)*t , t∊R (parametr), A−punkt wspólny prostej l i płaszczyzny.
2.na końcu równania prostej nie ma być '1' tylko jakiś parametr.
P0 nie należy do tej prostej więc znajdź dwa punkty należące do tej prostej A i B
i wektor normalny szukanej płaszczyzny to iloczyn wektorowy wektorów P0A i P0B
16 cze 19:27
andrzej: Moglbys mi rozwiazac 1b bo nie zrozumialem z tego co napisales a zawsze lepiej zobaczyc ma
przylladzie
16 cze 19:50
Krzysiek: l:(x,y,z)=(−1,2,−3)+a[−2,3,−1] , a∊R
x=−1−a2
y=2+3a
z=−3−a
i wstaw 'x' , 'y', 'z' do równania płaszczyzny i wylicz 'a' , potem wstaw do równania prostej a
otrzymasz punkt wspólny.
A znalezienie innego punktu należącego do tej prostej to chyba nie trudne?
Jak i znalezienie prostej prostopadłej przechodzącej przez dany punkt?
16 cze 19:57