rozwiąż równania trygonometryczne
pomocy: a) cos2x+5sinx−3=0
b) cos3x+2sin23x−2=0
16 cze 16:44
razor: a) cos2x = cos
2x − sin
2x = (1−sin
2x) − sin
2x = 1 − 2sin
2x
1−2sin
2x+5sinx−3 = 0 |*(−1)
2sin
2x−5sinx+2 = 0
Δ = 25 − 16 = 9 = 3
2
| | 5−3 | | 1 | | 5+3 | |
sinx = |
| = |
| lub sinx = |
| = 2 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
x = ...
b) zamień sin
23x na 1−cos
23x i analogicznie jak w a)
16 cze 16:51
wredulus:
cos2x = 1−2sin2x
W drugim 2sin23x = 2−2cos23x
Zastosuj
16 cze 16:51
pomocy: A jak dalej rozwiązać wynik, czyli x? Normalnie obliczyć z delty cos3x i podzielić przez 3?
16 cze 17:16
daras: to jest cos3x a nie 3 cosx
16 cze 20:58