| cosα | ||
Jeśli α∊(180o,270o) to wykaż, że wartość wyrażenia: ( | − | |
| 1+ √ 1−cos2α |
| 1−sinα | ||
) * cosα jest stała. Mam tu problem pokażę, jak ja to rozwiązuję: | ||
| √1−sin2α |
| cosα | 1−sinα | cosα | ||||
( | − | ) * cosα = ( | − | |||
| 1+ √ 1−cos2α | √1−sin2α | 1+ √ sin2α |
| 1−sinα | cosα | 1−sinα | ||||
) * cosα = ( | } − | ) * cosα = | ||||
| √cos2α | 1+ IsinαI | IcosαI |
| cosα | 1−sinα | |||
( | − | )*cosα I tu nie wiem co dalej zrobić | ||
| 1−sinα | −cosα |
| cos2α | 1−sinα−cosα | ||
− | = | ||
| 1−sinα | −cosα |
| √1−sin2α | −(1−sinα)2 | |||
−sinα−1= | =−1+sinα−sinα−1=−2 | |||
| 1−sinα | 1−sinα |
| cosα | 1−sinα | |||
( | − | )*cosα= | ||
| 1+|sinα| | |cosα| |
| cos2α | 1−sinα | (1−sinα)*(1+sinα) | ||||
= | + | *cosα= | +1−sinα= | |||
| 1−sinα | cosα | 1−sinα |