| 1 | ||
− | =a1*q9 dzielimy stronami | |
| 64 |
| 1 | q5 | |||
−4:(− | )= | ⇔ | ||
| 64 | q9 |
| 1 | ||
256= | ||
| q4 |
| 1 | ||
44= | ⇔ | |
| q4 |
| 1 | 1 | |||
q= | lub q=− | |||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
−4=a1*( | )5⇔a=−(46) | |
| 4 |
| 1 | ||
an=−46*( | )n−1⇔ | |
| 4 |
| 1 | ||
q=− | ||
| 4 |
| −1 | ||
−4=a1*( | )5 | |
| 4 |
| 1 | ||
an=46*(− | )n−1 | |
| 4 |
| a10 | 1 | 1 | |||
=q10−6=q4 ⇒ q4= | = | ||||
| a6 | 64*4 | 44 |
| 1 | 1 | |||
q= | v q=− | |||
| 4 | 4 |
| a6 | ||
a1= | = ..=−(46) | |
| q5 |
| 1 | 1 | |||
dla q= | an= a1*qn−1 =......... lub dla q=− | an=a1*qn−1=.... | ||
| 4 | 4 |