balon
satya: Balon napełniony ciepłym powietrzem, unosi się w górę na wysokość h metrów. Wysokość ta jest
zależna od czasu t (mierzonego w minutach) i wyraża się wzorem h(t)= 100t− 2t
2. Oblicz:
− średnią prędkość wznoszenia się balonu w dziesiątej minucie ruchu
−średnią prędkość wznoszenia się balonu (w
ms)
− jak długo balon będzie się wznosił i jaka będzie największa wysokość, na której się znajdzie
pierwszą pauzę robiłam w ten sposób, że:
| | m | |
v= h(10)10= 100*10− 2*10210= 80010= 80 |
|
|
| | min | |
ale wynik w rozwiązaniach jest 62m/min... nie wiem co zrobiłam źle
niestety nie mam pojęcia jak się zająć także kolejnymi częściami zadania...