Oblicz pole trójkąta
ddd: Jest sobie trójkąt i ma on boki dajmy na to: 2
√2, 4
√8 i 2
√5 . Oblicz pole tego trójkąta

Jak to zrobić?
16 cze 15:23
J: Wzór Herona.
16 cze 15:30
ddd: Jaki wzór?
16 cze 15:35
16 cze 15:37
ddd: p= 12(a+b+c) policzę to i co dalej?
16 cze 15:39
Piotr 10: wzór Herona jest tylko dla liczn naturalnych dodatnich z tego co pamietam
16 cze 15:41
J: Nie tylko .
16 cze 15:43
Piotr 10: Ja tylko piszę co mi mówiono w szkole. Z resztą policzyć z tych danych obwód i potem pod
pierwiastkem.. to masakra
16 cze 15:46
Mila:
Z tych odcinków nie można zbudować trójkąta.
4√8=4*2√2=8√2≈11,2
2√2≈2,8
2√5≈4,5
2,8+4,5<11,2
16 cze 15:47
J: Przecież te boki są wymyślone .
16 cze 15:51
Mila:
To mają być wymyślone z sensem. Jak obliczysz pole czegoś co nie istnieje?
16 cze 15:56
ddd: dobra poniosło mnie

Jako iż nie wiem jakie dać liczby w pierwiastkach

dam boki o długościach hmm... 3, 4, 5
| | 1 | |
więc to będzie tak? P= |
| (3+4+5)=6 |
| | 2 | |
P=(
√6(6−3)(6−4)(6−5) <−−−−− i to tak zostawiamy?
16 cze 18:08
Mila:
P
Δ=
√6*3*2*1=
√36=6
Jeśli masz 3 boki o długościach niewymiernych, to raczej skorzystaj z tw. cosinusów,
po obliczeniu cosinusa z jedynki tryg. oblicz sinus tego kąta, a potem
| | 1 | |
PΔ= |
| a*b sinα, α− kąt między bokami a i b. |
| | 2 | |
16 cze 18:14
nie: Wcale nie musi liczyć przecież żadnych kątów ...
16 cze 18:28
Mila:
Nie napisałam, że liczy kąty, lecz sinus kąta.
16 cze 18:32
leczToNieJa: P=123*4=6 <−−− moim zdaniem nie trzeba podstawiać tutaj jakichś wielkich wzorów
16 cze 18:36
J: 6cm
2 − o ile tam były cm i będzie dobrze
16 cze 18:49
Mila:
Oczywiście, że nie, ddd, chciał zrozumieć jak oblicza się pole ze wzoru Herona.
16 cze 18:50
J: Ok lecz najpierw pytał o przykład z pierwiastkami. Pierwiastki dał jakie dał tylko do przykładu
gdyż chciał zobaczyć jak obliczyć z pierwiastków pole. Lecz odpowiedzi nie uzyskał tylko
oblicz sinus kata. A obstawiam, że on tego nie wie jak to zrobić.
16 cze 19:07
JL: zmień nick , nie podszwaj się pod J !
16 cze 19:33
ddd: No dobra...A gdy będą tam pierwiastki to którego wzoru mam użyć?
16 cze 19:43
16 cze 19:45
Fiodor:
| | 1 | |
32 + 42 = 52, trójkąt jest prostokątny i jego pole P = |
| *3*4 = 6  |
| | 2 | |
16 cze 20:17
daras: 3,4,5 = Δ egipski kazdy zna albo znać powinien
16 cze 20:50