całka nieoznaczona
Vertex: Całka nieoznaczona, proszę o pomoc

∫(x+1)lnxdx = ?
16 cze 14:10
wredulus_pospolitus:
masz dwie funkcje (x+1) i lnx które są całkowicie 'z innej parafii' <−−− wniosek: trza przez
części rozwiązywać
więc rozwiązujesz przez części
16 cze 14:20
16 cze 14:32
Dziadek Mróz:
∫udv = uv − ∫vdu
| | ⎧ | u = ln(x) dv = x + 1 | |
| ∫ln(x)(x + 1)dx = | ⎩ | du = 1x v = x22 + x | =
|
| | x2 | | x2 | | 1 | |
= ln(x)( |
| + x) − ∫( |
| + x) |
| dx = ... |
| | 2 | | 2 | | x | |
| | x2 | | 1 | | x | | x | | 1 | |
∫( |
| + x) |
| dx = ∫ |
| + 1dx = ∫ |
| dx + ∫1dx = |
| ∫xdx + ∫dx = |
| | 2 | | x | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | x2 | | x2 | |
= |
| * |
| + x = |
| + x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | x2 | | x2 | |
... = ln(x)( |
| + x) − |
| − x + C |
| | 2 | | 4 | |
16 cze 14:57
Vertex: Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi

wszystko jasne
16 cze 16:27