nierownosc
pomocy: Jak pokazac, ze x>1+√x ? dla pewnych x>0
16 cze 13:29
zawodus: rozwiązać nierówność

(na początek podnieść do kwadratu)
16 cze 14:23
pomocy: x>1+√x /()2 ;x>0
x2>1+2√x+x
x2−x−2√x−1>0 a dalej?
16 cze 15:00
Dziadek Mróz:
z delty miejsca zerowe doprowadzić do postaci
(x − x1)(x − x2) > 0
a wtedy
x − x1 > 0 i x − x2 > 0
oś x, parabolka w górę i zakres dla y > 0
16 cze 15:01
razor: x−1 >
√x | ()
2 przy zał: x ≥ 0, x − 1 > 0 ⇒ x > 1
x
2−2x+1 > x
x
2−3x+1 > 0
Δ = 9−4 = 5 =
√52
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
x1 = |
| ≈ 0,38 , x2 = |
| ≈ 2,61 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
x ∊ (−∞, |
| ) ∪ ( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
razem z założeniami mamy:
16 cze 15:08
pomocy: dziekuje
16 cze 16:23