logarytm
Konrad: Wykaż, że liczba 25log62 * 5log69 jest calkowita
16 cze 12:38
wredulus_pospolitus:
własności potęg i logarytmów się kłaniają
1)
25x = (52)x = 52*x = 52x
2)
5x * 5y = 5x+y
3)
logab + logac = loga(b*c)
4)
c*logab = logabc
skorzystaj z tego wszystkiego
i naucz się własności logarytmów i potęg
16 cze 12:41
wredulus_pospolitus:
w 1) miało być 52x
16 cze 12:42
Konrad: Sory wkradl sie tam mały bład
25log62 * 5log69
16 cze 12:42
Konrad: wiesz co chodzilo mi w tym zadaniiu o to ze nie wiedzialem pozniej co z tymi logarytmami juz
zrobic ale teraz mi sie przypomnialo ze je sie dodaje i pozniej mnozy w nawiasie
16 cze 12:45
J: = 5log64 + log69 = 5log636 = 52 = 25
16 cze 12:47
wredulus_pospolitus:
Konrad −−− wiesz ... nie jestem jasnowidzem i jak widzę takie 'zadanie' to nie jestem w stanie
stwierdzić, że napisałeś je tylko dlatego, że nie jesteś pewien tego co zrobić w OSTATNIM
kroku.
16 cze 13:04