znajdz wartosc najmniejsza i najwieksza
aa:

Znajdz najmniejsze i najwieksze wartosci funkcji
f(x)=x
4−2x
2+5, x∊[−2,2]
f(−2)=13
f(2)=3
czyli moge juz zapisac dwa punkty: P
1(−2,13) i P
2(2,3)
f'(x)=4x
3−4x
4x
3−4x=0
x=0 v x=1 v x=−1
f(0)=5
f(1)=3
f(−1)=2
wszystkie punkty:
P
1(−2,13) → wartosc najwieksza
P
2(2,3)
P
3(0,5)
P
4(1,3)
P
5(−1,2) → wartosc najmniejsza
Czy w ten sposob powinno byc rozwiazane to zadanie? Bo nie jestem pewna. Prosze o poprawienie
mnie, jezeli robie cos nie tak
aa: O rany... Najgorzej − same bledy rachunkowe...
P
2(2,13)
P
4(1,4)
P
5 (−1,4)
Czyli wartosci najmniejsze to P
4 i P
5, a najwieksze P
1 i P
2.
Powinno byc juz dobrze