Dwa zadania z trygonometrii
Wołga: 1. Oblicz miarę kąta α trójkąta ABC, w którym a=20√3, b=10√3 oraz sinβ=0,25.
2. W trójkąceie ABC dane są: a=8√7, c=4 oraz cosα=−0,75. Oblicz sinγ.
Otóż domyślam się, że trzeba tu zastosować twierdzenie sinusów lub cosinusów. Problem z tym że
nie wiem jak, a także jak to wszystko obliczyć.
16 cze 10:40
Janek191:

Mamy
a = 20
√3 b = 10
√3
sin β = 0,25
więc
| 20√3 | | 10√3 | |
| = |
| / : 10 √3 |
| sin α | | 0,25 | |
α = 30
o
=========
16 cze 11:06
Wołga: Dobra, z drugim sobie już sam poradziłem.
16 cze 11:30
mietek: mógłbyś napisać jak zrobiłeś drugie
16 cze 15:45
Wołga: Wykorzystałem w nim 1 trygonometryczną, a później twierdzenie sinusów.
no i teraz twierdzenie sinusów
Tak mi się wydaje.
16 cze 16:59