Równania i nierówności wykładnicze/logarytmiczne
pie: Pytanie.
Rozwiązania tego typu przykładów zostawiamy w postaci logarytmu?
2x3x=5
x=log65
Nadrabiam materiał i niezbyt wiem, jak się za to zabierać.
Tutaj da radę przez podstawienie/przekształcenia:
5*25x+49*5x−10=0
Tam − nie wiem.
16 cze 00:21
ICSP: 2x * 3x = 5
(2 * 3)x = 5
6x = 5
x = log6 5 i tak zostawiasz.
5 * 25x + 49 * 5x − 10 = 0
5 * 52x + 49 * 5x − 10 = 0
t = 5x , t > 0
5t2 + 49t − 10 = 0
16 cze 00:53
pie: 0,09x−0.32x+1>0,07
A tutaj?
Mam do:
0,32x>0,1
16 cze 01:08
ICSP: (0,3)2x − 0,3 * (0,3)2x > 0,07
(0,3)2x (1 − 0,3) > 0,07
16 cze 01:10
pie: Wyjdzie to, co napisałem.

Pierwiastkuję?
Jeszcze to − udowodnij, że równanie nie ma rozwiązania.
2
x+3
x+4
x=0
16 cze 01:15
ICSP: Pomyśl

Jakie wartości przyjmuje 2
x, jakie 3
x a jakie 4
x
16 cze 01:17
pie: Aż takie głupie? :<
8*22cosx−33*2cosx+4=0
Wyszło mi, że nie ma rozwiązań. Dobrze?
t=2−3 lub t=22
16 cze 01:32
ICSP: dobrze
16 cze 01:37
pie: To ostanie, bo dalej nie mam siły.

Uzasadnij, że 4
x2+5
x2=2 ma jedno rozwiązanie.
16 cze 01:38
pie: Hmmm... liczby po lewej stronie nigdy nie będą ułamkami, bo x
2, czyli jest tylko jedna
możliwość − x=0.
Dobranoc.
16 cze 01:49
ICSP: 4x2 + 5x2 ≥ 40 + 50 = 1 + 1 = 2
Równość zajdzie tylko wtedy gdy x2 = 0 ⇒ x = 0 − jedno rozwiązanie.
16 cze 01:50