Ciąg arytmetyczny
maniek: 1)Sprawdź czy ciąg an = −3n+8 jest ciągiem arytmetycznym, jeżeli tak, określ jego
monotoniczność.
2) Między liczby −4 i 17 wstaw pięć liczb takich, by łącznie z danymi tworzyły ciąg
arytmetyczny.
3) Oblicz x wiedząc, że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby: 2x2+1, 2x+1, x2−3
4) Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) w którym a3= −4 i a7= 8
Zapisz wzór ogólny ciągu (an) Wyznacz wszystkie wartości n, dla których wyrazy ciągu
arytmetycznego (an) są nie większe od 2
5) Rozwiąż równanie przyjmując, że jego lewa strona jest sumą kolejnych wyrazów pewnego ciągu
arytmetycznego x + (x+4) + (x+8) + ... + (x+44) = 300
15 cze 23:49
16 cze 00:03
maniek: nie dam rady teraz tego ogarnąć, a na jutro mam to zadane
16 cze 00:10
Eta:
To masz problem

i nauczyciela sadystę,bo przesłał Ci o północy zadania ?
16 cze 00:12
robert: Nie, po prostu wróciłem z rodzinnej imprezy i nie było mnie cały weekend, a jak zwykle
zostawiłem to na ostatni moment..
16 cze 00:19
Eta:
1/ Sprawdzamy:
a
1=−3*1+8=5, a
2=−3*2+8= 2 , a
3= −3*3+8= −1
to r= −3 , ciąga arytmetyczny malejący
2/ −4, (−4+r), (−4+2r), (−4+3r), (−4+4r), (−4+5r) , 17
−4+6r=17 ⇒ r= 3,5
−4,
−0,5; 3; 6,5; 10; 13,5; 17
3/ z def. ciągu arytmetycznego
2(2x+1)=2x
2+1+x
2−3
3x
2−4x−4=0 Δ=64
x= ......... v x=......... dokończ
4/a
3=−4 , a
7=8
| | a7−a3 | |
r= |
| = ...=3 , a1=a3−2r= ........... −10 |
| | 7−3 | |
a
n= a
1+(n−1)*r ⇒
an= 3n−13
a
n≤2 ⇒ 3n−13≤ 2 ⇒ n≤5 i n∊N+ ⇒
n=1,2,3,4,5
podaj odp...........
| | an−a1 | |
5/ a1=x ,r=4, an= x+44 , n= |
| +1= ....... = 12 |
| | 2 | |
| | a1+an | |
|
| *12=300 ⇒ (2x+44)*6=300 ⇒ x=........ dokończ |
| | 2 | |
Teraz tylko przepisz do zeszytu i "oszukaj" nauczyciela ,że sam odrobiłeś pracę domową

Dobranoc
16 cze 01:15