pytanie
tn: b43e
To liczba 16kowa.
Może ktoś pokazać jak w niej policzyć bity ?
15 cze 23:45
o nie: pewnie autor nie zobaczy ale może komuś się przyda
Ten przykład:
b = 10; e = 14 → liczba = 160*14 + 3 * 16 + 4 * 162 + 163*11 = 46 142
Idea "Systemów liczb" takich jak dwójkowy trójkowy, ósemkowy czy szesnastkowy jest prosta i
szablonowa:
liczba zapisana w sposób
a1 a2 a3 a4 a5 a6 w systemie N−kowym zazwyczaj oznacza liczbę:
N0 * a6 + N1 * a5 + N2 * a4 + N3 * a3 + N4 * a2 ............
"zazwyczaj" czyli przy założeniu że a6 oznacza LSB − najmniej znaczący bit
16 cze 01:30
tn: dzięki za odpowiedź.
Czyli najpierw trzeba przeliczyć na system dwójkowy, a potem dopiero zaś liczyć ilość bitów,
ale:
46 142 = 1011010000111110
A to jest 16 bitów.
A wynikiem 18.
Gdzie jest błąd ?
16 cze 02:48
o nie: nie musisz przeliczać na system dwójkowy − bitem nazwałem daną składową a
6.
wynika to z mojej nieznajomości nazewnictwa i generalizacji − przepraszam.
Generalnie wystarczy zastosować algorytm który napisałem
dla liczby b43e w systemie 16stkowym
masz tak: a
4 = e a
3 = 3 a
2 = 4 a
1 = b N = 16:
16
0*11+16*3+16
2*4+16
3*14 = ...
co to za 18 i skąd się wzięło

i wogule przepraszam za błąd, napisałem że b=10 a w obliczeniach użyłem 11, oczywiście b =11
16 cze 02:56
tn: w zadaniu nie chodzi o znalezienie reprezentacji binarnej!
No właśnie 18 to ilość bitów.
16 cze 10:42