dystrybuanta
swobodny: | | 1 | |
Strzelec trafia co celu z prawdopodobieństwem |
| . Niech X oznacza zmienną losową równą |
| | 5 | |
liczbie strzałów celnych w pięciu niezależnych próbach. Znaleźć rozkład zmiennej X oraz
policzyć prawdopodobieństwo, że strzałów niecelnych było mniej niż 4.
Nie wiem jak obliczyć prawdopodobieństwa dla różnej ilości celnych trafień.
15 cze 22:13
sushi_ gg6397228:
Bernoulli
15 cze 22:16
15 cze 22:20
sushi_ gg6397228:
dokładniej to powinno być
X=0, p(S
5= 0)
bo taki Twój zapis, to muszę sie domyślać co i jak
15 cze 22:23
swobodny: | | n | |
hm, ale ze wzoru korzystam P(n,k,p)=( |
| )p kq n−k |
| | k | |
| | n | |
( |
| ) − n nad k oczywiście |
| | k | |
15 cze 22:29
sushi_ gg6397228:
tak
15 cze 22:33
Mila:
x
i 0 1 2 3 4 5
| | 1 | |
p= |
| prawd. sukcesu w pojedynczej probie |
| | 5 | |
| | 4 | |
q= |
| prawd. porażki w pojedynczej probie |
| | 5 | |
| | | | 1 | | 4 | | 1024 | |
P5(0)= | *( |
| )0 *( |
| )5= |
| |
| | | 5 | | 5 | | 3125 | |
| | | | 1 | | 4 | | 256 | |
P5(1)= | *( |
| )1 *( |
| )4= |
| |
| | | 5 | | 5 | | 625 | |
| | | | 1 | | 4 | | 1 | | 64 | |
P5(2)= | *( |
| )2 *( |
| )3=10* |
| * |
| = |
| | | 5 | | 5 | | 25 | | 125 | |
Dalej poradzisz sobie?
E(X)=∑x
i*p
i
15 cze 22:36
swobodny: tak jasne, dzięki. Ogólnie to z tego ma mi wyjść P(0)+P(1)+P(2)+P(3)+P(4)+P(5)=1

i jeszcze:
policzyć prawdopodobieństwo, że strzałów niecelnych było mniej niż 4.
czyli mam obliczyć P(X<1) ?
15 cze 22:44
swobodny:
15 cze 23:10
sushi_ gg6397228:
(...) że strzałów niecelnych było mniej niż 4 −−> przetłumacz to na polski, bo chyba nie
rozumiesz
15 cze 23:11
swobodny: chodzi o to że Iksy oznaczają ilośc celnych trafień. No to skoro niecelnych ma być mnej niż 4
(czyli trafień ma być więcej niż 4) czyli jednak P(X>4)

?
15 cze 23:17
swobodny: to jak?
15 cze 23:31
Mila:
trafień ma być: 2 (3 niecelne)
3 ( 2 niecelne)
4 (1 niecelne)
5 ( 0 niecelne)
15 cze 23:33
swobodny: czyli P(X>2)?
15 cze 23:37
Mila:
P5(2)+P5(3)+P5(4)+P5(5)
15 cze 23:42
swobodny: czyli inaczej 1−P
5(0)−P
5(1)..

ale to mi opornie idzie
15 cze 23:49
Mila:
Dobrze.
16 cze 00:01