matematykaszkolna.pl
monotonicznosc i ekstrema kfiatek: Zbadaj monotonicznosc i ekstrema: f(x)=|x−1| Df: x∊R taak, wiem, funkcja niezbyt trudna wiem, ze trzeba rozbic na dwa przypadki y1=1−x y2=x−1 licze pochodne y'1=−1 i y'2=1, tylko, ze teraz trzeba je przyrownac do 0... mam na wykresie narysowac po prostu, ze sa to dwie funkcje stałe jedna y=−1, a druga y=1? I czy funkcje y1 i y2 mam traktowac w ogole jak dwie odrebne funkcje, dla ktorych beda osobne rozwiazania? Prosze o podpowiedz emotka
15 cze 22:00
WueR: Czy w ogole zdajesz sobie sprawe z tego, czym jest pochodna?
15 cze 22:09
15 cze 22:10
Mila: rysunek Nie strzelaj do wróbla z armaty. y=|x−1| i wszystko widzisz.
15 cze 22:13
kfiatek: WueR, wydaje mi sie, ze zdaje sobie sprawe z tego, czym jest pochodna, bo, w przypadku ekstremow i monotonicznosci na przyklad, przy pomocy jej znaku okreslam czy funkcja rosnie, czy maleje emotka Mila, wlasnie sie zastanawialam, czy za bardzo nie kombinuje, ale ten przyklad znalazl sie posrod kilkunastu innych trudniejszych i jak widac "troche" mnie zmylil dzieki bardzo za oswiecenie emotka
15 cze 22:25
kfiatek: Metis, tak, znam te zaleznosci w linku, ktory podrzuciles emotka
15 cze 22:29
WueR: No tak, ale czy wiesz, dlaczego monotonicznosc okresla sie za pomoca znaku pochodnej? Dla Twojego przykladu, skoro w jednym przedziale pochodna wyszla 1, to powinienes juz wiedziec, ze na tymze przedziale funkcja jest rosnaca. A tam rowniez nie okresliles, w jakich przedzialach dokladnie funkcja ma pochodna [a tutaj akurat kosa trafila na kamien i ekstremum jest w punkcie, w ktorym pochodnej nie ma].
15 cze 22:37
kfiatek: Jezeli funkcja jest okreslona i rozniczkowalna na danym przedziale, a jej pochodna w kazdym punkcie tego przedzialu jest dodatnia/ujemna, to funkcja jest na tym przedziale rosnaca/malejaca. Tyle pamietam z wykladu. Czy jesli chodzi o sprawdzenie, gdzie funkcja ma pochodna, mam skorzystac ze wzoru:
 f(x0+Δx)−f(x0) 
lim(Δx→x0+/−)

Δx 
gdzie w tym przypadku x0=1? I czy bedzie to Δx→1− dla 1−x, a Δx→1+ dla x−1? Jesli cos pogmatwalam, to prosze o poprawienie emotka
15 cze 23:13
Wazyl: kfitek jeżeli policzyłeś pochodne i okazało się że w żadnym punkcie dziedziny się nie zerują pytanie czy ta funkcja ma ekstremum? A jeżeli tak to z czego to wynika?
15 cze 23:15
kfiatek: juz ktoras osoba pisze czy policzyłEM pochodne, wiec pozwole sobie juz poprawic: owszem, policzyłAM a odpowiadajac na pytanie − patrzac na wykres, ktory podała mi Mila to wydaje mi sie ze w P(1,0) funkcja ma ekstremum emotka a konkretnie minimum. I tyle jestem w stanie powiedziec.
15 cze 23:23
WueR: Po pierwsze nalezalo by dobrze napisac jak ta funkcja wyglada: f(x) = x − 1 dla x ≥ 1 i 1 − x dla x < 1 Dosc oczywistym jest, ze funkcja na przedzialach (−,1) oraz (1,) jest rozniczkowalna, ale w punkcie x = 1 juz nie [dowod − policzyc pochodne jednostronne w tym punkcie]. Ale owszem, ma tam ekstremum, jak to juz latwo intuicyjnie okreslic na podstawie wykresu. Wazne, zeby na poczatku okreslic, gdzie dokladnie funkcja jest rozniczkowalna i w przypadku szukania ekstremum sprawdzic rowniez punkty watpliwe, tzn. te, ktore wypadly z dziedziny pochodnej − bo podejrzane o bycie ekstremum sa nadal.
15 cze 23:29
kfiatek: czyli zeby sprawdzic rozniczkowalnosc tej konkretnej funkcji musze obliczyc limx→1− 1−x i limx→1+ x−1 ? czy tak?
15 cze 23:43
kfiatek: tylko hmm... jakbym policzyla to co napisalam to i tu i tu wyjdzie 0. czyli to jednak nie tak (?)
15 cze 23:46
WueR: Nie, trzeba z definicji pochodnej jednostronnej sprawdzic, co sie dzieje w obu przypadkach.
15 cze 23:48
kfiatek: Czyli z tego wzoru, ktory napisalam kilka postow wyzej? (Ten z Δx).
15 cze 23:54
WueR: Zgadza sie.
15 cze 23:55
kfiatek: rany, dzieki wielkie emotka chyba zapamietam to do konca zycia... emotka
15 cze 23:59