Oblicz długość wektora, jeśli:
kasjopeja: A(−1/2,1/4); B(1,−2)
15 cze 21:27
5-latek: wzor na dlugosc wektora jest taki sam jak na dlugosc odcinka
Zobacz do notatek i policz ta dlugosc
15 cze 21:30
Eta:
|AB|=√(1+0,5)2+(−2−0,25)2=√(1,5)2+(−2,25)2=..........
15 cze 21:31
kasjopeja: jak to obliczyć, żeby nie było wielu miejsc po przecinku? (2,252 daje taką liczbę)
15 cze 21:33
5-latek: Nie da sie
15 cze 21:38
sushi_ gg6397228:
zamień na ułamek zwykły− nie będzie żadnego miejsca po przecinku
15 cze 21:39
5-latek: | | 81 | |
tylko wtedy wyjdzie |
| i nastepne [pytanie jak to obliczyc zeby nie byly takie duze |
| | 16 | |
ulamki
15 cze 21:42
5-latek: Oczywiscie zartuje A co bedzie jak wyjdzie z tego zamieniania ulamek pod pierwiastkiem ?
czy nie lepiej skorzytac z kalkulatora ?
15 cze 21:44
Eta:
| | 3 | | 9 | | 9 | | 81 | | 36 | | 81 | |
|AB|=√( |
| )2+( |
| )2= √ |
| + |
| = √ |
| + |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 117 | | 9*13 | | 3 | |
=√ |
| = √ |
| = |
| √13 |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
15 cze 21:46