szereg
xx: rozwinać w szereg:
f(x)=x3sin(x2)
15 cze 20:57
sushi_ gg6397228:
rozpisz wzór na sinus'a
15 cze 21:02
xx: i co dalej
15 cze 21:11
sushi_ gg6397228:
przemnoz przez "x3"
15 cze 21:12
xx: ale jak ustalic ogollny wzor na sume ?
15 cze 21:13
sushi_ gg6397228:
przeciez wzor na sin x jest w podany (zajecia/ podrecznik/ wujek google)
15 cze 21:15
e: | | (−1)n | |
∑ |
| x(4n+2)+x(6n+3) dobrze? |
| | (2n+1)! | |
16 cze 21:46
Krzysiek: zamiast (4n+2) to (4n+5)
a dalej już nic czyli bez tego x6n+3
16 cze 21:59
e: a dlaczego tak ?
16 cze 22:01
sushi_ gg6397228:
wzór na sinus jest ....
16 cze 22:03
e: ?
16 cze 22:05
sushi_ gg6397228:
zapisz go−− sin x= ∑.....
16 cze 22:07
e: | | (−1)n | |
∑ |
| x2n+1 tak ? |
| | (2n+1)! | |
16 cze 22:08
e: ale dlaczego 4n+5 ?
16 cze 22:09
sushi_ gg6397228:
sin x2= ∑....
16 cze 22:10
e: ∑U{(−1)2}{{2n+11}x(4n+2)
16 cze 22:12
16 cze 22:14
sushi_ gg6397228:
x3* sin x2= x3*∑ .... x4n+2= ∑.... x3*x4n+2= ∑... x....
16 cze 22:17
e: mozna tak poprostu pomnozyc przez tego x, nie trzeba na niego ulozyc wzoru ?
16 cze 22:19
sushi_ gg6397228:
teraz chyba żartujesz?
16 cze 22:30