Trygonometria
Marian: Uzasadnij tożsamość (podaj odpowiednie założenie)
Pomocy:(
cosα=1tgα+ctgα
15 cze 20:42
sushi_ gg6397228:
rozpisz tgx i ctg x
15 cze 20:46
ogipierogi: Coś tu jest nie tak
Wg mnie:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| tgα+cosα | | | | | sin2 | | cos2α | |
| + |
| | | sinαcosα | | sinαcosα | |
| |
| | sinαcosα | | sinαcosα | |
1 |
| =1 |
| =sinαcosα |
| | sin2+cos2 | | 1 | |
15 cze 20:56
15 cze 20:56
Marian:
| | 1 | |
cosα= |
| |
| | ctqαsinα + sinαctgα | |
Teraz wymnożyć mianowniki ?
15 cze 21:00
Marian: Coś pokręciłem sorry.
ctgα=1sinα−sinα1+cosα
cosαsinα=1sinα−sinα1+cosα
cosαsinα=1+cosαsinα+cosα*sinα−sinα2sinα+cosα*sinα
15 cze 21:05
sushi_ gg6397228:
stosuj "U" zamiast "u", bo nic nie widac
15 cze 21:06
Marian: | cosα | | 1+cosα | | sin2α | |
| = |
| − |
| |
| sinα | | sinα+cosα*sinα | | sinα+cosα*sinα | |
Ta 3 linijka
15 cze 21:08
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz przyklad, ktory trzeba sprawdzic
15 cze 21:11
Marian: | | 1 | | sinα | |
ctgα= |
| − |
| |
| | sinα | | 1+cosα | |
15 cze 21:13
sushi_ gg6397228:
zajmij sie prawa strone−− wspolny mianownik, tylko w mianowniku nie przemnażaj
15 cze 21:14