Nierówność
RR: (x−1)(x+5)≥0
Jak z tej postaci wywnioskowac:
x∊(−∞;−5>∪<1;+∞)
15 cze 20:41
sushi_ gg6397228:
narysuj parabole
15 cze 20:46
Mila:

(x−1)*(x+5)≥0
f(x)= (x−1)*(x+5) wykresem jest parabola skierowana do góry
miejsca zerowe:
−5, 1
f(x)≥0 ⇔x≤−5 lub x≥1
15 cze 21:42
RR: Czyli bez rysowania nie mozna okreslic ?
15 cze 21:46
sushi_ gg6397228:
jak nie widziesz to rysujesz
15 cze 21:49
Piotr 10: lub tak
x − 1 ≥ 0 i x+5 ≥ 0
lub
x − 1≤ 0 i x +5 ≤ 0
15 cze 21:50
RR: @Piotr10
x − 1 ≥ 0
x ≥ 1
x∊< 1 + ∞) i to się zgadza z wykresu
ale
x+5 ≥ 0
x ≥ 5
x∊<5, +∞)
ale to juz nie
Cos źle rozumiem ?
15 cze 23:51
RR: Odczytuje z tego:
f(x)= (x−1)*(x+5)
Że ramiona skierowane do góry bo x *x = x2
Ale jak bez liczenia miejsc zerowych określic przedział na podstawie samego wzoru:
f(x)= (x−1)*(x+5)
16 cze 00:02
cojarobie: srak
16 cze 00:10
5-latek: Przeciez masz postac iloczynowa rownania kwadratowego czyli taka y=a(x−x1)(x−x2)
Majac taka postac masz miejsca zerowe za darmo (nie musisz liczyc )
Praktycznie odzcytujesz je z tej postaci ze zmienionym znakiem (zapamietaj sobie to )
POpatrz tu masz tak f(x)=y= (x−1)(x+5) to patrzc na ta postac iloczynowa masz x1= 1 i
x2=−5(zmieniasz znaki
Teraz popatrz na rysunek Mili i zobacz jakie sa miejsca zerowe (czy nie takie same ?
Wiesz ze ramiona skierowne sa do gory wiec juz wiadmo w jakich przedzialach ta funkcja jest
wieksza lub rowna 0
A napisz w jakim przedziale bedzie <=0 ?
16 cze 00:13
RR:

<−5, 1>
16 cze 00:29
RR: A i dzięki!
16 cze 00:38