Rozkład wielomianów
rozpu: Rozłóż wielomian w(x) = −2x3 + 2x2 + 34x + 30 na czynniki nierozkładalne, wiedząc, że jednym
z jego pierwiastków jest liczba −3.
15 cze 20:19
sushi_ gg6397228:
to podziel przez (x+3)
15 cze 20:20
Lukas:
−2(x−5)(x+1)(x+3)=0
15 cze 20:21
rozpu: Jak podzielę to mi wychodzi −2x2 + 8x + 10. Co z tym dalej?
15 cze 20:22
5-latek: Rozwiaz rownanie kwadratowe −2x2+8x+10=0
15 cze 20:24
sushi_ gg6397228:
Δ
15 cze 20:25
rozpu: Δ na moje oko wynosi 144, a pierwiastki 5 i −1 i co z tym teraz?
15 cze 20:31
sushi_ gg6397228:
postac iloczynowa, masz prawie gotowca o 20.21
15 cze 20:34