calka nieoznaczona
analiza: Moglby ktos pomoc rozwiazac taka calke? Probuje przez czesci ale cos mi nie wychodzi

∫x
3e
−3x2dx
15 cze 19:17
Krzysiek: podstawienie t=−3x2 a potem przez części różniczkując wielomian
15 cze 19:25
analiza: ok, dzieki
ale wtedy za x
3 co mam podstawic, bo sie pogubilem juz w tym
15 cze 19:29
Krzysiek: dt=−6xdx
−1/6dt=xdx
x2=t/(−3)
x3=x2*x
15 cze 19:31
analiza: Nie rozumiem skad 3 linijka
15 cze 19:33
Krzysiek: t=−3x2 więc x2=−t/3
15 cze 19:35
analiza: /facepalm

Ok, dzieki. Juz wszystko rozumiem
15 cze 19:36