Rownanie rozniczkowe
krysteeq: Witam. Pisze drugi raz, mam takie rownanie rozniczkowe y'−x=2xy
docodze do momentu lnly(y+1ll=lnlxl i nie wiem jak dojsc do y, czy ktos moze to zrobic ?
15 cze 18:51
zawodus: pokaż rachunki.
15 cze 18:56
krysteeq: wychodzi mi, ze y2+y=Cex i dalej nie wiem co robic
15 cze 18:57
krysteeq: ee przepraszam, wychodzi, ze y2+y=Cx
15 cze 18:58
krysteeq: to pomoze ktos ?
15 cze 19:09
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia bo cos źle wychodzi
15 cze 19:48
J:
Równanie mozna sprowadzić do równania o zmiennych rozdzielonych:
dy = 2xydx + xdx
dy = xdx(2y + 1)
16 cze 12:26