matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria maturalne
Maciek:
20
7
π
π
Oblicz wartość cos(α−β), gdy sinα=
, cosβ=−
, α∊(
;π), β∊(π;
).
29
25
2
2
15 cze 18:48
Kaja:
policz, korzystając z 1 trygonometrycznej sinβ i cosα i rozpisz cos(α−β) z odpowiedniego wzoru, a potem podstaw
15 cze 18:53
Maciek:
21
z jedynki obliczyłem cosα=
i wynik wydaje się ładny, ale po obliczeniu sinβ coś mi się
29
√
176
wydaje, że źle robię, bo wyszło mi =
. HELP?
25
15 cze 19:48
Maciek:
pomocy?
15 cze 20:16