matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pierwiastki wilomianu
Dominik:
Liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(X)= X
3
+ mx
2
− 16x + 32 a m jest liczbą rzeczywistą. Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu. Wyszło mi, że x= 2 lub x=4 lub x= − 4
7 lis 16:49