Rozwiąż nierówność
clara:
1.Rozwiąż nierówność.
x²≥5−4x
2.Naszkicuj wykres funkcji f.Wyznacz wartość najmniejszą i wartość najwiekszą funkcji f w
podanym przedziale.
f(x)=x²+2x+1 , <0;2>
3.Naszkicuj wykres funkcji f, korzystając z wykresu funkcji y=|x|.
f(x)=|x+3|−2
15 cze 18:47
Kaja: 3. narysuj wykres funkcji y=|x| (tabelka), a potem przesuń ten wykres o 3 jednostki w lewo i 2
w dół
15 cze 18:48
Kaja: 1. x2+4x−5≥0
x2+5x−x−5≥0
x(x+5)−(x+5)≥0
(x−1)(x+5)≥0
x∊(−∞;−5>∪<1;+∞)
możesz tez policzyć deltę i pierwiastki
15 cze 18:49
Kaja: 2. xw=−1∉<0;1>
f(0)=1
f(2)=9
fmin=1
fmax=9
15 cze 18:50
Kaja: tam powinno byc −1∉<0;2>
15 cze 18:51
R: (x−1)(x+5)≥0
Jak z tej postaci wywnioskowac:
x∊(−∞;−5>∪<1;+∞)
15 cze 20:36
5-latek:

Otoz tak x*x=x
2 wiec wspolczynnik a=1 i 1>0 to ramiona paraboli sa skierowane w gore
Ta postac to jest postac iloczynowa wiec (masz wielkie szczescie bo masz miejszca zerowe za
darmo
x
1=1 i x
2=−5
a wykres tej funkcji y=(x−1)(x+5) jest taki
15 cze 20:42