.
Szymon: Miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 47
stopni.Oblicz miary kątów tego czworokąta.
Mam dwa rózne rozwiązania do tego zadania które jest prawdziwe ?
Rozwiazanie 1 :
a, b, c, d− miary kątów czworokąta
(a, b, c)− ciąg arytmetyczny
Czworokąt jest wpisany w koło, więc a+c=b+d
b=a+47
c=a+2⋅47=a+94
a+c=180
a+a+94=180
2a=180−94
2a=86
a=43
b=43+47=90
c=90+47=137
d=180−b=90
Kąty tego czworokąta mają miary:
43, 90, 137, 90
Rozwiazanie 2:
a1=x
a2=x+47
a3=x+2*47
a4=x+3*47
z tego
4x+47+2*47+3*47=360
4x=360−47−94−141
4x=78/4
x=19,5 stopnia
a1=x=19,5
a2=x+47=19,5+47=66,5
a3=x+2*47=19,5+94=113,5
a4=x+3*47=19,5+141=160,5
19.5+66.5+113.5+160.5=360
15 cze 17:10
Szymon: ?
15 cze 17:27
Fiodor:

α + 47 + α − 47 = 180,
2α = 180
α = 90
β = 90
15 cze 17:41