Działanie z logarytmami
Miko: Mam problem z rozwiązaniem działania logarytmicznego.
7log4 * 7log250
Większość działań z logarytmami rozwiążę bez większego problemu, ale tylko to sprawiło, że
złapałem się za głowę i zapłakałem. Utknąłem w martwym punkcie. Prosiłbym o wytłumaczenie mi
jak powinienem rozwiązywać tego typu działania logarytmiczne.
15 cze 16:59
Mila:
Podstawy potęg jednakowe, to dodajesz wykładniki.
7log4+log250= 7log(4*250)=7log1000=73=..
15 cze 17:07
Miko: To teraz pozostaje mi umrzeć ze wstydu, że nie poradziłem sobie z czymś tak prostym. Dzięki.
15 cze 17:11
Mila:
15 cze 17:15