Kopmpletnie nie wiem jak to wyliczać :(
Marz: Wykres funkcji f(x)=−x2 +2 przekształcono przez symerię osiową względem osi OX i otrzymano
wykres funkcji g. Zatem:
a) g(x)= x2 +2
b) g(x) − x2 − 2
c) g(x) =−x2 + 2
d) g(x) = x2 − 2
15 cze 16:43
Kaja: d)
15 cze 17:21
Mila:
Po przekształceniu wykresu funkcji f(x) przez symetrię względem osi OX otrzymamy wykres
funkcji
g(x)=−f(x)
f(x)=−x2+2
g(x)=−(−x2+2)=x2−2
15 cze 17:25
Marz: dzięki wielkie!
15 cze 17:46
Marz: Mam jeszcze jedną prośbę : Czy znalazłby się ktoś, kto chciałby mi pomóc jeszcze z czteroma
podobnymi zadaniami?
15 cze 18:04
Kaja: pisz, zobaczymy...
15 cze 18:05
Marz: 1. Wykres funkcji y+ 2x +1 przekształcono przez symerię środkową względem punktu O(0,0) i
otzrymano wykres funkcji opisanej wzorem :
a) y=2x−1
b) y= 2x+1
c) y= −2x +1
d) y= −2x −1
15 cze 18:16
52: d
15 cze 18:18
Marz: 2. Funkcja y= f(x) ma miejsca zerowe: −3 oraz 1. Funkcja y = f(x =1) ma dwa miejsca zerowe :
a) −2 oraz 2
b) −4 oraz 0
c) −2 oraz 0
d) −4 oraz −1
15 cze 18:19
Kaja: y=−[2(−x)−1]=−[−2x−1]=2x+1
15 cze 18:19
Marz: tylko, że właśnie nadużywając uprzejmości potrzebowałabym tego z rozwiązaniami, gdyż jest to
praca kontrolna na zaliczenie semestru
15 cze 18:20
Kaja: oj. pomyłka y=−[2(−x)+1]=−[−2x+1]=2x−1
15 cze 18:20
Marz: 3. Funkcja y= f(x) ma dwa miejsca zerowe −4 oraz 8. Funkcja o wzorze y = f(−x) ma dwa miejsca
zerowe:
a) −4 oraz 8
b) 4 oraz −8
c) −4 oraz −8
d)4 oraz 8
15 cze 18:23
Kaja: 2. b). ponieważ żeby otrzyac wykres funkcji y=f(x+1) musisz przesunąć go o 1 jednostkę w lewa,
zatem te miejsca zerowe tez sie przesuną o 1 jednostke w lewo
15 cze 18:23
Kaja: 3. b) to jest przekształcenie przez symetrię względem osi Oy. zatem ta część wykresu co masz po
lewej stronie osi Oy przerzucasz na prawą, a to co po prawej na lewą. zatem skoro ms zerowe to
było −4 to teraz będzie 4, a to co było 8, będzie −8
15 cze 18:25
Marz: 4. Funkcja f ma tę własnoiść , żę f(0) = −4 oraz f(1) = −3. Wiadomo, że g(x) = f(−x). Zatem
wartość wyrażenia g(0) + g(−1) jest równa:
a) −1
b) 1
c) −7
d) 7
15 cze 18:25
Kaja: g(0)=f(0)=−4
g(−1)=f(−(−1))=f(1)=−3
zatem g(0)+g(−1)=−4+(−3)=−7
15 cze 18:28
Marz: Dzięki ci wielkie!Jednym słowem uratowałaś mi dupę!
15 cze 18:33
Kaja:
15 cze 18:36