równanie różniczkowe
krul: Trivial i inne mózgi
Metodą Runnego Kutty rozwiąż równanie różniczkowe y'+2y=3x dla x∊[0,2] z warunkiem początkowym
y(0)=0 z krokiem h=1.
15 cze 16:37
15 cze 16:43
krul: Gdyby strony powyższe (też na nie trafiłem) nie prowadziły mnie do błednych wyników, nie
pisałbym na forum.
Możesz wykonać choć pierwszą część zadania dla x=1? Zobacz gdzie robie błąd...
15 cze 16:49
krul:
15 cze 17:12
krul: podbijam
15 cze 17:33
Krzysiek: a jak mam sprawdzić gdzie robisz (jeżeli robisz) skoro nie napisałeś obliczeń...
mi wyszło jak rozpisywałem,że:
y2=1+4/3
15 cze 17:45
krul: zaraz wrzuce fote moich "rozwiązań" a raczej błednego koła
15 cze 17:47
15 cze 17:53
15 cze 18:01
Krzysiek: k2=h*f(xn+1/2h,yn+1/2k1)=1*f(x0+1/2,y0+1/2*0)=1*f(1/2,0)=3/2
15 cze 18:06
Trivial: Nie rozumiem... Mamy Ci tutaj ręcznie to liczyć? Trzeba tylko podstawić do wzorów...
15 cze 18:08
krul: Gdybyś mógł ręcznie rozpisać mi pierwszy krok po x0=0 i y0=0, wiedziałbym dlaczego moje
rozwiązania są niepoprawne. Na prawdę już długo z tym siedze i dalej jest źle.
15 cze 18:10
Trivial: RK którego rzędu?
15 cze 18:11
krul: IV
15 cze 18:13
Trivial:
y
n+1 = y
n + Δy
n
Δy
n =
16(k
1 + 2k
2 + 2k
3 + k
4)
k
1 = hf(x
n, y
n)
k
2 = hf(x
n+
12h, y
n+
12k
1)
k
3 = hf(x
n+
12h, y
n+
12k
2)
k
4 = hf(x
n+h, y
n+k
3)
Czyli...
f(x,y) = 3x − 2y y(0) = 0, h = 1
k
1 = 1*f(0, 0) = 0
k
2 = 1*f(0.5, 0) = 1.5
k
3 = 1*f(0.5, 0.75) = 0
k
4 = 1*f(1, 0) = 3
| | 1 | |
y1 = 0 + |
| (0 + 3 + 0 + 3) = 1. |
| | 6 | |
15 cze 18:20
krul: No niech.... jako jedno z którychś rozwiązań wyszło mi y1=1. Błąd w tym że sugerowałem się
wolframem który mimo wpisania h=1 liczył z krokiem co 0.2. Jeśli twoje rozwiązanie jest ok, to
już to rozumiem i wrzuce później rozwiązanie całości do sprawdzenia. Dzięki bardzo, lece do
kościoła.
15 cze 18:26
Trivial: W wolframie jest użyty mniejszy krok.
15 cze 18:26
krul: jedno pytanko − następnym xem do podstawienia czyli x1, bedzie 1?
15 cze 18:29
15 cze 20:35
krul: podbijam
15 cze 20:43
krul: podbijam
15 cze 20:56
krul: podbijam
15 cze 21:05
Trivial: x1 = x0 + h.
15 cze 21:07
Trivial: W rozwiązaniu widzę błąd w k2. 0.2*0.3 = 0.06, a nie 0.6. Dalej nie sprawdzam.
15 cze 21:09
krul: x1=0.2 ale nie wiele mi to pomaga w wyznaczeniu prawidłowego y0
15 cze 21:12
krul: no tak..... teraz widze

dzieki
15 cze 21:13