Oblicz:)
ola12: zad1
Samochód o masie 2000 kg porusza się po poziomej drodze z prędkością 54 km/h. Kierowca wyłączył
silnik i nacisnął hamulec, w skutek czego samochód zaczął poruszać się ruchem jedonstajnie
opóźnionym.Po jakim czasie saomochód się zatrzyma jeżli siła hamowania wynosi 1,5 kN. Jaka
będzie droga hamowania?
zad2
Na stację rozrządowej wagon o masie 20t, po pochnieciu przez lokomotywę manewrową przejechał
drogę 180m w czasie jednej minuty i zatrzymał się. Wyznacz średnią wartość wypadkowej siły
oporów hamujących wagon.
zad3
Piłka wyrzucna pionowo do góry spadła na powierzchnię ziemi po upływie 4s od chwili wyrzucenia.
Na jaką w przybliżeniu wysokość wzniosła się ta piłka i z jaką prędkością została wyrzucona?
Opór powietrza pomijamy, g≈10m/s2
7 lis 16:31
godzio187: F=am
1500N:2000kg=a
0,75m/s
2=a
v
0=54km/h=15m/s
v=0
v=v
o−at
t=20 s
7 lis 16:38
godzio187: m=20000kg
s=180m
t=60sec
a=0,1m/s
2
F
w=am
F
w=0,1m/s
2*20000
F
w=2000N=2kN
7 lis 16:42