W ciągu arytmetycznym an wyraz a1 = 5 i różnica r = 2. Ile początkowych wyrazów
bestqueen2: Drugie zadanie brzmi tak: W ciągu arytmetycznym an wyraz a1 = 5 i różnica r = 2. Ile
początkowych wyrazów tego ciągu trzeba dodać aby otrzymać 192? Obliczyła, tak "na chłopski
rozum", że 12, ale jak to policzyć z wzoru... jak podstawiłam do wzoru na sumę ciągu, to n =
8.... i co dalej?
15 cze 14:11
zero:
a
n = 5 + 2(n − 1) = 2n + 3
Podstaw a
1 i a
n, rozwiąż równanie
15 cze 14:45
bestqueen2: Podstawiam:
1
192 = n(5 + 2n+3)
2
I co dalej?
Mi z wzoru na sumę wyszło n = 8, chyba się pogubiłam w tych wzorach, uffff….
15 cze 15:39
zero:
a dalej kontynuuj lub zrezygnuj z uczenia się
15 cze 16:08