wzor Taylora
kfiatek: Napisz wzor Taylora dla funkcji w punkcie x
0=−2
f(x)=5
x
f'(x)=5
xln5
f''(x)=5
x(ln5)
2
f'''(x)=5
x(ln5)
3
itd.
f(x
0)=0,04
f'(x
0)=0,04(ln5)
f''(x
0)=0,04(ln5)
2
f''(x
0)=0,04(ln5)
3
f(x)=5
x=0,04+
0,04ln51! (x+2) +
0,04(ln5)22! (x+2)
2 +
0,04(ln5)33! (x+2)
3
+...+
0,04(ln5)n−1(n−1)! (x+2)
n−1 +
5c(ln5)2n! (x+2)
n
I mam tylko jedno pytanie: co mam zrobic z ta reszta Lagrange'a? Moge ja zostawic w takiej
postaci? Czy mam sobie zalozyc jakies konkretne c? Wiem tylko, ze c∊(x
0,x).
Prosze o podpowiedz