Jaka pochodna?
Łukasz:
pochodna z tego to:
nie wiem czy dobrze to mam?
15 cze 13:27
ICSP: Jeszcze to uprość
15 cze 13:29
Dziadek Mróz:
| | u | | u'v − uv' | |
y' = [ |
| ]' = |
| = (1) ... |
| | v | | v2 | |
u' = [x
2]' = 2x
v' = [x − 1]' = 1
| | 2x(x − 1) − x2 | | 2x2 − 2x − x2 | |
... (1) = |
| = |
| = |
| | (x − 1)2 | | (x − 1)2 | |
| | x2 − 2x | | x(x − 2) | |
= |
| = |
| |
| | (x − 1)2 | | (x − 1)2 | |
15 cze 13:41
Łukasz: ok, a extrema lokalne i pkt. wypukłości da się z tego zrobić? Bo wynika, że x=0 lub x=−2
to teraz liczę drugą pochodną i robię f"(−2)
15 cze 16:54
asdf:

ekstrema lokalne, czy gdy pochodna jest rowna zero:
| x(x−2) | |
| = 0 => x(x−2) = 0 => x= 0 v x = −2 |
| (x−1)2 | |
czerwony − wykres pochodnej
zielony − wykres funkcji
15 cze 17:04
asdf:

obliczenie rownosci:
x(x−2) = 0
15 cze 17:04
asdf:

punkt przegiecia to punkt, gdy pochodna z pochodnej zmienia swoj znak, czyli w punkcie x = 0,
musisz wiec policzyc:
pozniej przyrownac do zera itd...jakbys obejrzal filmiki bys wiedzial, nie wspomnialem tutaj o
kilku waznych rzeczach, czyli o krotnosci pierwiastka, np.
x(x−1) = 0, x = 0 (pierwiastek jednokrotny), x = 1(tez)
liczysz: lim
x−>∞ x(x−1) =
∞, a wiec rysujesz od gornego, prawego rogu (kropka zielona
zaznaczona na rysunku)
nastepnie widzisz, ze 1 to pierwiastek nieparzysty (jednokrotny), a wiec przebicina os (jak to
pokazano na czerwonym, przerywanym odcinku)
teraz masz 0, zero tez jest pierwiastkiem nieparzystym, czyli tez przecinasz os (niebieska
ciagla)
dla argumentow > 0 (czyli 1 do nieskonczonosci) funkcja jest rosnaca, ponizej zera jest
malejaca
a w punktach, gdzie ma wartosc 0 i z prawej strony jest dodatnia, a z lewej ujemna (lub na
odwrot) to funkcja ma w tych miejscach swoje ekstrema
przeanalizuj to dokladnie.
15 cze 17:11
Łukasz: czyli co z tego wynika? że gdzie jest maximum czy minimum?
15 cze 17:12
Łukasz: ok, nie zauważyłem powyższej odp.
15 cze 17:12
15 cze 17:12
asdf: przeczytaj tez tamta uwage ( co jest na samym dole ).
15 cze 17:13