piszę zaległe kolokwium sprzed lat..pomoże ktoś?
daras: n→
∞
15 cze 13:09
15 cze 13:11
zawodus:
15 cze 13:18
daras: zad.2
lim[(x + a)1+1/x − x1+1/(x+a)]
x→∞
15 cze 15:02
daras: Errata do mzad.1
x → ∞
15 cze 15:03
daras: zad. 3 Zbadaj przebeij zmienności f−i
| | ea | | 1 | |
f(x) = |
| , gdzi a = |
| |
| | 1 + x2 | | 1−x2 | |
15 cze 15:07
daras: ..
15 cze 15:42
Mila:
A po co to robisz?
15 cze 21:34
Godzio:
| | arctgx | | 1 | | arctgx | | −∞ | | H | |
exp(ln( |
| )1/x2) = exp( |
| ln |
| ) → exp [ |
| ] |
| |
| | x | | x2 | | x | | ∞ | | = | |
| | x | | | |
= exp[ ( |
| * |
| )/(2x) ] = |
| | arctgx | | x2 | |
| | | | 0 − 1 | |
= exp[ |
| ] → exp[ |
| ] = exp[0] = 1 |
| | 2x2 | | ∞ | |
15 cze 22:16
daras: to na razie ajemnica−odpowiem jak poznam rozwiązania
to tylko 5 zadań−znalazłem w 3 tomie Rogersa

dzięki
Godzio
15 cze 22:30
Godzio:
Zaraz spróbuję resztę zrobić
15 cze 22:31
daras: na koniec będe miał jeszcze tylko 1 pytanie, które mogę zadać już na tym etapie:
Jak sądzicie na jakim poziomie są te zadania?
15 cze 22:31
daras: zad.4
Narysuj wykres krzywej:
15 cze 22:33
daras: zad.5 ostatnie
Znajdź najmniejszą odległość punktu M(p,p) od paraboli y2 = 2px.
15 cze 22:34
Godzio:
Dosyć trudne te zadania, nie mogę dłużej nad nimi kombinować, bo jutro mam kolokwium, jak będę
mieć czas to spojrzę bo ciekawe

Przebieg zmienności i ta pierwsza granica jest typowe, ale pracochłonne zadanie. Na drugą nie
mam pomysłu.
15 cze 23:02
daras: pracochłonne czyli nie na półgodzinne kolokwium
16 cze 17:57
daras:
20 cze 19:58
Godzio:
Zdecydowanie nie na półgodzinne kolokwium
20 cze 20:44
Godzio:
y
2 = 2px
M(p,p)
Załóżmy, że p > 0 (dla p < 0 analogicznie, p = 0 oczywiste)
y =
√2px x > 0
Dowolny punkt na krzywej: A(x,y) = A(x,
√2px)
Odległość dwóch punktów od siebie:
|AM|
2 = (x − p)
2 + (
√2px − p)
2 = x
2 − 2xp + p
2 + 2px − 2p
√2px + p
2 =
= x
2 − 2p
√2px + 2p
2 = f(x)
Szukamy minimum funkcji f(x)
| | 1 | | 2p2 | |
f'(x) = 2x − 2p * |
| * 2p = 2x − |
| = 0 ⇔ |
| | 2√2px | | √2px | |
2
√2pxx = 2p
2
Trzeba sprawdzić, czy pochodna zmienia tam znak − na +. To chyba już proste.
| | p | |
wtedy f( |
| ) = ... i mamy odpowiedź dla p > 0 |
| | 3√2 | |
20 cze 20:55
daras: dzięki
Godzio to znaczy że zaliczeniowiec chciał mnie oblać i tym samym spowodował
nieodwracalny zwrot z matematyi ku fizyce

dobranoc
20 cze 22:33
Godzio:
Ja spokojnie robiąc umiałbym 3 zadania zrobić,
zadanie 2 jest chyba trudne jak się nie wymyśli sposobu, zad. 4 nie pamiętam jak się rysuje
krzywe zadane parametrycznie więc się nie wypowiem, przebieg zmienności byłby pracochłonny
(jeśli chciałby się go zrobić bezbłędnie)
20 cze 22:36