ciągi
tomcio: Jak mam 1+6+36+...+62014 to mam 2014 wyrazów ciągu czy 2015 ?
15 cze 12:56
tomcio: poprawka: 62014
15 cze 12:57
Saizou :
jeśli nie wiesz to oblicz to

a
n=a
1*q
n−1
6
2014=1*6
n−1
2014=n−1
n=2015
15 cze 12:58
tomcio: tak mi się wydawało no bo 1 to jest 60
no i mam obliczyć sumę wyrazów tego ciągu i nie wiem jak to dalej ruszyć, bo podałem Ci tylko
liczniki, naprawdę to to zadanie wygląda tak:
S2015 = 15*1−620151−6
15 cze 13:01
tomcio: i teraz jak to ?
wiem, ze
S
2015 =
1−62015−25 i dalej jak ?
plisss

15 cze 13:02
Saizou :
| | 1−62014 | | 1−62014 | |
S2015=1* |
| =− |
| |
| | 1−6 | | 5 | |
a dalej chyba już nic nie zrobisz
15 cze 13:03
Saizou :
ew. możesz to zapisać jako (przy okazji poprawię chochlika

)
15 cze 13:05
tomcio: ale to w mianowniku nie będzie 25, jak miałem 15 razy ten cały ułamek ?
15 cze 13:26
Saizou : no to będzie
15 cze 19:21