zad
z: 2. Jak dlugo nalezy oszczedzac w banku aby z wplaconej dzis kwoty 1000zl uzyskac 1500 jesli
kapitalizacja nastepuje co kwartał a rocznne oprocentowanie lokaty wynosi 8%
15 cze 12:46
daras: 1500 = (((((1000*0,02+1000)*0,02+1000)*0,02)+1000)*0,02+1000)*....
15 cze 13:07
15 cze 13:08
Saizou :
| | p | |
Fv=Pv*(1+ |
| )mn musimy wyliczyć m |
| | 100n | |
zatem
| | | | 8 | | 1500 | | log(1+ |
| ){ |
| } | | | 4*100 | | 1000 | |
| |
m= |
| |
| | 4 | |
m≈5,1188 [lat]≈5 [lat] (dokładniej to 21 kwartałów)
15 cze 13:21
za: 100n?
15 cze 14:17
za: mi wyszlo 5.26
15 cze 14:29
daras: dobrze ci wyszło tylko, że w latach świetlnych
15 cze 15:16
Saizou :
p% na rok
czyli gdy chcemy zamienić na ułamek to dzielmy przez 100% czyli otrzymamy
| p | |
| , ale w stosunku rocznym a chcemy na kwartał (dla nas kwartał to n) |
| 100 | |
15 cze 19:24