matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrazenie
Luska:
Jeśli x≠0, to wyrażenie 1−1/x: x
2
/3 jest równe: x
3
−3/x
3
− tak ma wyjść to działanie, ale ja nie wiem, jak mam to obliczyć... + jak tutaj można odp na inne zadania?
15 cze 12:26
PW:
1
x−1
1 −
=
x
x
x−1
x
2
x−1
3
3(x−1)
:
=
•
=
x
3
x
x
2
x
3
15 cze 12:30