pochodna funkcji
Jewels: Proszę o pomoc przy wyliczeniu następującej pochodnej
f(x)=(1+x2)*e−x2
15 cze 12:15
ICSP: f'(x) = (1 + x2)' * e−x2 + (1 + x2) * [e−x2]' =
= 2x * e−x2 + (1 + x2) * (−2x) * e−x2 =
= −2x3 * e−x2
15 cze 12:19
Jewels: Dziękuję
15 cze 12:21
Jewels: a mogłabym mieć jeszcze prośbę o pomoc przy znalezieniu ekstremum lokalnego powyższej funkcji?
15 cze 12:27
ICSP: f'(x) = 0 ⇒ x = 0
W punkcie x = 0 pochodna zmienia znak z + na −, zatem znajduje się tutaj maximum równe =
= f(0) = 1
15 cze 12:31