przszę o rozwiązanie
michał: dany jest ciąg (an), gdzie an = (( 2−3+4−5 +.......− (2n+1))/ n , n należy do N+
a) oblicz a3
b) zbadaj monotoniczność ciągu (an)
15 cze 12:10
ICSP: sam licznik :
2 − 3 + 4 − 5 + ... + (2n) − (2n + 1)
Gdy n = 1
2 − 3 = (−1)
Gdy n = 2
2 − 3 + 4 − 5 = (−1) + (−1) = −2
Dla n
2 − 3 + 4 − 5 + ... (2n) − (2n+1) = (−1) + ... (−1) = −n (bo mamy n jedynek)
Podstawiamy uproszczony licznik do wzoru
a
3 = −1
Ciąg jest ciągiem stałym.
Pytanie zagadka : Gdzie się podział trzeci nawias zamykający ?
15 cze 12:14
michał: ciąg an = ( 2−3+4−5 + ......−(2n − 1))/n
nie ma otwartego tam nawiasu , przepraszam bardzo za błędnie napisany ciąg/dla wyjaśnienia
zapisu
symbol / oznacza że n jest w mianowniku
wynik a3 = 4/3
15 cze 12:38
michał: niestety znowu napisałem zły ciąg poprawny to
an =( 2−3+4 −5 + ........ − (2n−1) + 2n)/n
, przepraszam bardzo za błędnie napisany ciąg dla wyjaśnienia
zapisu
symbol / oznacza że n jest w mianowniku
15 cze 12:43
ICSP: Licznik :
Dla n = 1 :
2
Dla n =
2
2 − 3 + 4 = (−1) + 4 // (
2 −1) * (−1) + 2*
2
Dla n = 3
2 − 3 + 4 − 5 + 6 = (−1) + (−1) + 6 // (
3 − 1) * (−1) + 2 *
3
Dla
n
2 − 3 + 4 − 5 + ... (−2n−1)+ 2n =(−1) + (−1) + ... (−1) + 2n =(
n−1)*(−1) +
2n= n + 1
Dalej już prosto.
15 cze 12:50
michał: dziękuję
15 cze 13:08