matematykaszkolna.pl
kwantyfikatory Jakub: Witam serdecznie, Mam problem z zapisaniem dwóch zdań z kwantyfikatorami.
 1 
Pierwsze zdanie to: Każda liczba ma swoją odwrotność − wydaje mi się, że to ∀n∊R∃

, ale
 n 
prosiłbym o potwierdzenie Drugie to: Istnieje nieskończenie wiele liczb parzystych − wg mnie to ∃2n∊R ale to chyba byłoby za proste. Prosiłbym o pomoc emotka
15 cze 10:27
PW: Pierwsze zdanie Raczej "(...) istnieje liczba m∊N, taka że n•m = 1". Drugie zdanie Raczej "dla każdej liczby n∊N (2|2n)" (nie jest to bezpośrednie wyrażenie stwierdzenia o mocy zbioru liczb parzystych, lecz powiedzenie, że moc zbioru liczb naturalnych jest nie mniejsza niż zbioru liczb parzystych − każdej liczbie naturalnej odpowiada liczba parzysta).
15 cze 12:13
Jakub: Dziękuję za wyjaśnienie!
15 cze 12:18
PW: Coś jestem rozkojarzony − od razu poprawiam − w pierwszym zdaniu oczywiście m∊R jest to wypowiedź o liczbach rzeczywistych (nota bene fałszywa, dla zera nie istnieje element odwrotny). W drugim zdaniu objaśnienie też złe − powinno być "moc zbioru liczb naturalnych jest nie większa niż zbioru liczb parzystych...".
15 cze 12:19