ciągi i ekstrema funkcji
Robert: Witam, uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu jeszcze kilku zadań.
1. Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n)
n wiedząc, że a
6−2a
4=3 i a
3+a
5=3
| | 21 | | 9 | |
wynik który otrzymałem to an=− |
| + (n−1) * |
| |
| | 4 | | 4 | |
2. Wyznacz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych większych od 500 i podzielnych przez 4.
otrzymałem wynik 93500
3. Wyznacz ekstrema funkcji f(x) = x
4 + 4x
3 + 1
15 cze 10:19
5-latek: Pokaz obliczenia do zadania nr 2
15 cze 10:26
Robert: a1=500
r=4 ponieważ interesuje nas suma wszystkich elementów ciągu podzielnych przez 4
500/4=125, więc mamy 125 elementów ciągu
korzystając z wzoru ogólnego na n−ty element ciągu arytmetycznego an=a1+(n−1)r
obliczam wartość ostatniego elementu ciągu
a125=500+(125−1)*4
a125=500+996
a125=1496
Korzystając z wzoru na Sumę n pierwszych elementów ciągu arytmetycznego Sn=(a1+an)2*n
obliczam sumę 125 pierwszych elementów
S125=(500+996)2*125
S125=14962*125
S125=748*125
S125=93500
15 cze 10:35
5-latek: Przeciez ma byc wiekszych od 500 to a1 nie bedzie 500 tylko a1=504 i an= 996 bo 996
jest ostatnia liczba 3 cyfrowa podzielna przez 4
wobec tego an=a1+(n−1)*r
r=4 to 996=504+(n−1)*4 i wylicz z teogo n czyli ile bedzie tych wyrazow
Potem wyliczone n wstaw do wzoru na sume
15 cze 10:40
Robert: Faktycznie, kłania się czytanie ze zrozumieniem

Dziękuje
15 cze 10:42
5-latek: Na zdrowie

Moze jeszce 1 pokaz jak zrobiles
15 cze 10:46
Robert: najpierw używam wzoru ogólnego, aby uprościć wyrażenia i znaleźć a
1 i r.
Czyli: a
n=a
1+(n−1)*r
I wtedy mamy:
a
6=a
1+(6−1)*r
a
5=a
1+(5−1)*r
a
4=a
1+(4−1)*r
a
3=a
1+(3−1)*r
Zatem z tych dwóch twierdzeń, czyli a6−2a4=3 i a3+a5=3 mogę stworzyć układ równań:
a
6−2a
4=3
a
3+a
5=3
Podstawiając do wzoru i upraszczając, mamy:
a
1+(6−1)*r − 2(a
1+(4−1)*r) = 3
a
1+(3−1)*r + a
1+(5−1)*r = 3
następnie upraszczamy, aby otrzymać a
1:
a
1+5r − 2a
1−6r=3
a
1+2r + a
1+4r=3
a
1− 2a
1 = 3+r (bo +5r−6r daje −r, po przeniesieniu +r)
2a
1=3−6r (bo a
1 się sumują, a 6r przenosimy na prawą i mamy −6r)
a
1 =−3−r (bo a
1−2a
1 daje −a
1, po podzieleniu obu stron przez (−1) na drugiej stronie
zmieniamy znaki)
−6−2r=3−6r (bo podstawiamy za 2a
1(−3−r))
a
1=−3−r
4r=9
a
1=−3−r
| | 12 | | 9 | |
a1=− |
| − |
| (zamieniłem 3 na ułamek) |
| | 4 | | 4 | |
i to podstawiłem do wzoru.
15 cze 11:24