Granica ciągu
Iza: Proszę o pomoc w obliczeniu granicy ciągu dla n →
∞
| | 3n2 + 2n + 5 | | n | |
( |
| ) |
| |
| | 3n2 + 7n + 8 | | 2 | |
| | n | |
( |
| jest wykładnikiem potęgi) |
| | 2 | |
Wiem na pewno, że trzeba to sprowadzić do takiej postaci, by wyszło z tego e do jakiejś potęgi,
| | 1 | |
czyli zapisać w postaci e= (1 + |
| )n |
| | n | |
I wychodzi mi coś takiego:
I nie wiem, co z tym dalej zrobić
14 cze 23:05
sushi_ gg6397228:
podziel licznik i mianownik przez 3n2
licz osobno licznik i osobno mianownik
zapisz najpierw sam licznik
14 cze 23:08
ICSP: | 3n2 + 2n + 5 | |
| = |
| 3n2 + 7n + 8 | |
| | 3n2 + 7n + 8 − (7n + 8) + 2n + 5 | |
= |
| = |
| | 3n2 + 7n + 8 | |
| | −5n − 3 | |
= 1 + |
| |
| | 3n2 + 7n + 8 | |
14 cze 23:10
Iza: Ja sobie zapisałam to tak:
I niestety nadal nic mi to nie pomaga.
14 cze 23:18
sushi_ gg6397228:
teraz liczymy osobno dla licznika, osobno dla mianownika
czy Ty umiesz dzielić ?
14 cze 23:23
ICSP: sushi jaki jest sens dzielenia w tym przykładzie?
14 cze 23:30
sushi_ gg6397228:
bo tak bedzie miec łatwiej niz "wpisanie " mianownika do góry i robienie korekty
14 cze 23:32
Iza: Ahh, no przecież, racja.
Czyli ma być tak:
?
14 cze 23:35
sushi_ gg6397228:
licznik
| | 2n+5 | |
(1+ |
| )2n−−−> ..... |
| | 3n2 | |
14 cze 23:41
sushi_ gg6397228:
(....)n/2 i teraz chyba sobie poradzisz
14 cze 23:42
Iza: Niestety nie, mam straszny problem z tym. Próbuję się wzorować na innych przykładach, ale
| | n | |
nigdzie w potędze nie mam sytuacji |
| , a potrzebuję, żeby było coś z n2. |
| | 2 | |
14 cze 23:53
sushi_ gg6397228:
zapisz jak wyglada wzor na granice z "e"
14 cze 23:54
Iza:
| | n | |
Dlatego potrzebuję, żeby w wykładniku potęgi było n2, a jest |
| i nie wiem, jak to |
| | 2 | |
ruszyć...
14 cze 23:57
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
wiec teraz zamien swoj ułamek aby było (1+ |
| )mianownik |
| | mianownik | |
14 cze 23:59
sushi_ gg6397228:
| | 2n+5 | | 1 | |
(1+ |
| )n/2= (1+ |
| )n/2= |
| | 3n2 | | | |
| | 1 | | 3n2 | | 2n+5 | |
= [(1+ |
| ) |
| ]( |
| )*(n/2)= |
| | | | 2n+5 | | 3n2 | |
| | 2n+5 | | n | |
( |
| )*( |
| )−> granica potegi |
| | 3n2 | | 2 | |
=e
granica potęgi=....
15 cze 00:16
Iza: Nie wiem, jak to zamienić, wszędzie są tylko takie oczywiste przykłady. Już próbuję i próbuję i
nic
15 cze 00:17
Iza: Teraz wreszcie rozumiem jak doprowadzić do takiej postaci, właśnie tego nie wiedziałam. No
teraz już wiem, co i jak!

Bardzo dziękuję
sushi
15 cze 00:21
sushi_ gg6397228:
tak samo zrób z dołem
na zdrowie
15 cze 00:22
Iza: | | 2 | | 7 | |
U góry w wykładniku potęgi wyszło mi |
| , na dole |
| , czyli ostatecznie wyszło mi |
| | 6 | | 6 | |
| | −5 | |
e |
| Nareszcie!  |
| | 6 | |
Jeszcze raz dziękuję ślicznie!
15 cze 00:37
sushi_ gg6397228:
15 cze 00:41