równanie i nierówność
Robert: Serdecznie proszę o pomoc, bardzo chcę, ale nie wychodzi mi kompletnie:
a)
(4x−3)/(x−2)+x≤0
b)
log(x−6)+log(x−4)=4
14 cze 23:03
14 cze 23:17
Mila:

a)
x−2≠0⇔x≠2
| 4x−3 | | x*(x−2 | |
| + |
| ≤0 i x∊D |
| x−2 | | x−2 | |
rozkładamy licznik na iloczyn:
Δ=4+4*3=16
x=−3 lub x=1
Zamiast badać znak ilorazu mozemy badać znak iloczynu:
(x+3)*(x−1)*(x−2)≤0 i x∊D⇔
x∊(−
∞,−3>∪<1,2)
14 cze 23:19
Mila:
b)
log(x−6)+log(x−4)=4
D:
x−6>0 i x−4>0⇔x>6
log[(x−6)*(x−4)]=log(10
4)
(x−6)*(x−4)=10000
x
2−4x−6x+24−10000=0
x
2−10x−9976=0
Δ=100+4*9976=40004
√40004=
√4*10001=2
√10001
| | 10−2√10001 | | 10+2√10001 | |
x= |
| ∉D lub x= |
| =5+√10001 |
| | 2 | | 2 | |
==============================================
14 cze 23:29
Eryk: @Mila
Możesz rozwinąc:
"Zamiast badać znak ilorazu mozemy badać znak iloczynu"
(x+3)*(x−1)*(x−2)≤0
14 cze 23:37
Mila:
No to konkret:
(−10)*2=−20<0 taki sam znak ilorazu jak i iloczynu.
14 cze 23:40
Eryk: Wyjasnij jeszcze o ile możesz jak badasz te znaki
14 cze 23:43
Eryk: Pierwszy raz spotykam sie z tym przy równaniach
14 cze 23:45
Mila:
Eryk z której klasy jesteś?
14 cze 23:45
Eryk: 3 Gim
14 cze 23:48
Mila:
W takim razie nie miałeś jeszcze takich nierówności, tylko liniowe.
Poczekaj do I klasy LO.
Zaraz znajdę materiały do poczytania, to dam Ci linka, potem możesz zadawac pytania,
niekoniecznie dzisiaj.
14 cze 23:52
14 cze 23:55
Eryk: Dzięki!
Ciekawi mnie to przekształcenie mianownika' x−2' do iloczynu.
15 cze 00:01
Mila:
Kupisz książkę do LO, to w wakacje, możesz poszukać działu z nierównościami.
15 cze 00:03
Eryk: Mam Pazdry .
Zaraz zajrzę
15 cze 00:05
Eryk: Ok rozumiem że
(x+3)*(x−1) to postać iloczynowa
I podstawiając x=−3 lub x=1
do mianownika:
x−2 otrzymam:
−3 −2 = −
1 −2 = −
Zatem mianownik ujemny.
A jak zbadałeś licznik ?
Na podstawie delty ?
Rozumiem że jeżeli chce zapisać to w postaci :
(x+3)*(x−1)*(x−2)≤0
to licznik musi byc dodatni.
LICZNIK * MIANOWNIK ≤ 0
+ * − ≤ 0
15 cze 00:30
5-latek: Tu chodzi o to ze znak ilorazu nierownosci wymiernrej jest taki sam jak znak iloczynu (a nie
chodzi o wartosc
| | W(x) | |
Wyrazenie wymierne ma postac |
| >0 lub <0 lub lub <=0 lub >=0 gdzie W(x) i V(x) |
| | V(x) | |
sa to wielomiany
| | W(x) | |
Teraz jesli np masz postac |
| >0 i zamienisz ten iloraz na iloczyn to dostaniesz |
| | V(x) | |
postac W(x)*V(x) >0 i popatrz co dostales w tym momencie
Dostales nierownosc wielomianowa ktora juz potrafisz rozwiazac
15 cze 00:58
5-latek:

Masz prosty przyklad
| x+1 | |
| >0 gdzie oczywiscie x+3 nie rowna sie 0 (dlaczego ? pomysl |
| x+3 | |
i teraz zamieniakac iloraz na iloczyn mamy (x+1)(x+3)>0 i tak jak napisales jest top postac
iloczynowa (miejsca zerowe to x
1=−1 i x
2=−3 i widac ze ramiona tej paraboli beda skierowne
do gory bo x*x=x
2 wiec ta nierownosc bedzie >0 w przedziale (−oo −3)U(−1.oo) Proste ?
Pewnie ze proste .
A tutaj masz wykres tej funkcji y=(x+1)(x+3) i widac gdzie ta funkcja jest >0 (czyli w jakich
przedzialach wartosci tej funcji sa dodatnie
15 cze 01:09
Eryk: Dzięki @5 − latek
Teraz pytanie czy w każdym przypadku mogę zamienić iloraz na iloczyn . Tzn czy zawsze mogę
| | W(x) | |
zapisać |
| na W(x) * V(x). Czy muszą być spełnione pewne warunki ? |
| | V(x) | |
15 cze 01:12
Eryk: X+3 nie może być 0 bo przez 0 sie nie dzieli
15 cze 01:14
5-latek: Mozesz
15 cze 01:15
Eryk: No i teraz mogę w spokoju położyc się spać

Piwo dla Was @Mila i @5−latek !
15 cze 01:20
Robert: bardzo dziękuje za pomoc!
15 cze 10:23
Robert: A na jakiej podstawie stwierdzasz ze ramiona beda skierowane do góry ?
15 cze 11:55
R: ?
15 cze 12:59